Vakmanschap en maatwerk

Een musicus oefent vele uren per dag. Mick Jagger oefent na zijn hartoperatie weer fanatiek op zijn zo “spontane” loopje, in de kunst van het voetbal is het briefje van de 15-jarige Marco van Basten opvallend, er moest geoefend worden. Reve schreef elke dag en oefende in zijn brieven op nog mooiere zinnen. Johan Cruijff is ook een voorbeeld van iemand die niet alleen zelf maar ook anderen stimuleerde. Eén van de mooiste in dit verband: “Als je een speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken.” Rust in wat we doen, is namelijk van een niet onder te schatten belang.

Is het waar dat een IT-er juist elke keer iets nieuws wil proberen? Iets dat hij/zij nog niet kan? En hoe ziet u als opdrachtgever of iets kans van slagen heeft?

Om ergens goed in te worden is herhaling van belang. Groei betekent elke keer iets nieuws leren. Maar leren en direct in de praktijk brengen is niet hetzelfde. Om de bedrijfsvoering van een organisatie te verbeteren wil je natuurlijk niet experimenteren. Er zijn tegenwoordig veel verschillende manier waarop je “miniatuur-modellen” kunt maken: de tools om te experimenteren zijn in een vergevorderd stadium. Of je die modellen ook als basis voor je uiteindelijke systeem kunt gebruiken hangt in hoge mate samen met het uitdenken van de systemen, zoals we beschreven hebben in “groter denken, kleiner doen”. De ontwikkeling van de stoel van Gerrit Rietveld laat zien dat langzamerhand, en door input van derden een ontwerp groeit en beter wordt.

Wat is dus een goede opbouw van de afdeling IT qua competenties, hoe zorg je daarbij voor vernieuwing die kansrijk is? Welke kennis is in uw organisatie van belang? Wie zorgt er voor de domeinkennis van uw organisatie en kent verschillende mogelijke oplossingen? Welke kennis is er steeds nodig en welke kennis is zo specifiek en verandert zo snel, dat het beter is deze professionals tijdelijk te betrekken?

Iedere organisatie heeft zijn eigen kerncompetenties en daar hoort een specifieke ICT-afspiegeling bij. Natuurlijk zijn er algemene competenties te beschrijven. Het e-CF, het Europese e-skills Competence Framework geeft een mooi overzicht van alle mogelijkheden. Maar wat is nu een duurzame mix voor uw organisatie?

Als er veel wijzigingen worden doorgevoerd is er tijdelijk veel extra capaciteit nodig. Hoe kunt u zorgen dat de interne medewerkers betrokken zijn bij de nieuwe ontwikkelingen en niet alleen bezig zijn om de oude systemen te onderhouden en de nieuwe ontwikkelingen er toe leiden dat ze geheel in handen van externe bedrijven zijn gekomen. Wat wilt u per se outsourcen en waarom? Wat is een goed moment van overdracht en wat is daar voor nodig?

Een duurzame organisatie krijgt u door een goede analyse van de huidige situatie, een analyse van de opdrachten voor de middellange en lange termijn en een strategische planning aan de hand van duurzame competenties. Voor elke organisatie en elk project levert dat een maatwerk-plan op omdat iedere organisatie uniek is. Team coaching kan een waardevolle aanvulling zijn op een goed samengesteld team.

Share This